300 ათასი ლარი ეს ის თანხაა, რომელიც მცირე მეწარმეს საშუალებას აძლევს მის მიერ მოყვანილი ნედლეული თანამედროვე ტექნოლოგიებით გადაამუშაოს და გაყიდოს კიდეც. `იაფი სესხების~ პროგრამის გამარჯვებულის, ბეგლარ მიქელაძის საქმიანობა ადასტურებს, რომ საქართველოში, განსაკუთრებით კი რეგიონებში, მცირე ბიზნესის განვითარების პერსპექტივა არსებობს.
ირმა ზოიძე/ბათუმელები
ნედლეული, რის გადასამუშავებლადაც ფერმერს იაფი სესხი მისცეს, ჟოლოა. თუმცა, დანადგარებს, რომლებიც ერთი კვირაა, რაც კიევიდან ჩამოიტანა, სხვა კენკროვნების გამოსაშრობადაც გამოიყენებს.
აგვისტოში, საქართველოში განვითარებული მოვლენების გამო, პროდუქტების გამოსაშრობი აპარატების ჩამოტანა დაუგვიანდა და ჟოლოს მეორე, საშემოდგომო მოსავლის ჩირად ქცევის გეგმაც ჩაიშალა. თუმცა, აპარატები უქმად მაინც არ იქნება _ მეწარმემ 300 ტონა ვაშლის გადამუშავებისა და გამოშრობის დაკვეთა მიიღო.
ბიზნესმენი ამბობს, რომ თანამედროვე მეთოდებით, ინფრაწითელი სხივებით გამომშრალი ჩირი, სასარგებლო თვისებებს 90 პროცენტით ინარჩუნებს: `ძალიან ეკონომიურია. ნებისმიერი ნაყოფის ჩირად გადასაქცევად მაქსიმუმ, ერთი საათია საჭირო, მინიმუმ კი 20 წუთი. გააჩნია რის გამოშრობას აპირებ. მაგალითად, ჟოლოს, რაზე მუშაობასაც ჩვენ ვგეგმავთ, დაახლოებით 30 წუთი დასჭირდება. ჩვეულებრივ გამოშრობას გაცილებით მეტი ხარჯი აქვს~.
ბეგლარ მიქელაძის თქმით, ამ აპარატებს რეგიონში ანალოგი არ აქვს და ამიტომაც დარწმუნებულია, რომ შეკვეთები ექნება. თუმცა, მცირე საწარმოს დატვირთვას მხოლოდ შეკვეთებით არ აპირებს. იაფი სესხის ერთ-ერთი პირობის თანახმად, პროდუქცია თავად უნდა მოკრიფოს, გადაამუშავოს და ბაზარზეც თავად გაიტანოს.
გაისად მოცვის შემოტანას აპირებს, რომელსაც მყიდველი უკვე გამოუჩნდა: `სეზონზე 300 ტონა მოცვი უნდა გადავამუშავო, კლიენტი უკვე მყავს~. თუმცა, საწარმო მხოლოდ პროდუქტის გადამუშავებით არ შემოიფარგლება. ეს იქნება ეტიკეტით და ყველა საჭირო სასაქონლო ნიშნით შეფუთული პროდუქცია. მეწარმე ევროპაში გეგმავს მის გატანას, სადაც კენკროვნები საკმაოდ ძვირად იყიდება.
კენკროვნების სასარგებლო თვისებების შესახებ ევროპაში კარგად იციან და ამიტომაც მას კულინარიასა და სამედიცინო სფეროშიც აქტიურად იყენებენ. `იქ ყველა კერძზე, ხორციანზეც კი, ჟოლოთი, მაყვლითა და მოცვით შემზადებულ საწებლებს აკეთებენ~, _ ამბობს მეწარმე.
სწორედ მოთხოვნის გათვალისწინებით გააკეთა მან ამ კულტურებზე აქცენტი. ბაზარზე ამ პროდუქტზე მოთხოვნა მიწოდებაზე მაღალია, რაც იმას ნიშნავს, რომ პროდუქციის რეალიზაციის პრობლემა არ ექნება.
ბიზნესმენის აზრით, ამ აპარატურაში გადამუშავებული პროდუქტი თავისუფლად შეიძლება გავიდეს ევროპის ბაზარზე. უკრაინული დანადგარები ისოს სტანდარტებზეა აგებული: `უკრაინელები ამ დანადგარებს ევროპაში ყიდიან. ეს იმას ნიშნავს, რომ ამ აპარატში გამოშრობილი ნაყოფი ხარისხიანია. ჩვენი პროდუქტები ეკოლოგიურად სუფთაა, ამ დანადგარში გადამუშავებული ნაყოფი გემოსა და ფერს ინარჩუნებს. წყლის დასხმის შემდეგ ის შეიძლება, როგორც ახალდაკრეფილი კენკრა, ისე მიირთვათ. ჩვენ ყველა იმ მოთხოვნასა და სტანდარტს ვაკმაყოფილებთ, რაც პროდუქციის ევროპაში გასატანად არის საჭირო~.
მეწარმემ კენკროვნების მისაღები სააქმროსთვის საკუთარი სახლის პირველი სართული გამოყო. დანადგარების დამონტაჟებამდე `იაფი სესხით~ საამქრო კაპიტალურად გაარემონტა: `ყველა სისტემა გამართულია. აქ დასაქმებული ადამიანები სუფთა გარემოში იმუშავებენ~.
ბეგლარ მიქელაძეს 20 ადამიანის დასაქმების ვალდებულება აქვს აღებული. აქ კიდევ რამდენიმე სხვა აპარატიც დამონტაჟდება. ქართველი სპეციალისტების მიერ შექმნილი ჰაერის ამოსატუმბი დაზგა, რომელიც გადამუშავებული კენკრის შესაფუთად გამოიყენება, მეწარმემ უკვე შემოიტანა. რამდენიმე დღეში კი უცხოეთიდან ისეთ აპარატს ელოდება, რომელიც კენკროვნებს გაყინავს. მოთხოვნა, როგორც გამომშრალ პროდუქციაზე, ისე გაყინულზეც დიდია: `დაკვეთილი გვაქვს და იტალიიდან უნდა შემოვიტანოთ შოკური გაყინვის აპარატი. სპეციალური პროგრამის საშუალებით, აპარატში ტემპერატურა -40, -60 გრადუსამდე ეცემა. შემდეგ -18 გრადუსს აღწევს. ეს ისეთი ტექნოლოგიაა, რომლის შემთხვევაშიც ნაყოფი დაკრისტალებას ვერ ასწრებს და ხარისხი არ იკარგება. ნაყოფი ვიზუალურადაც კარგად უნდა გამოიყურებოდეს: მოზრდილი ზომის და დაუზიანებელი უნდა იყოს~.
შელახული კენკრის გადამუშავებისთვის კი საწარმოში ჯემებისა და წვენების გადამუშავების დანადგარებსაც ამონტაჟებენ. ბეგლარ მიქელაძე ვარაუდობს, რომ ამ სახის პროდუქტი ნაკლები იქნება და მის გაყიდვას ადგილობრივ ბაზარზე აპირებს.
ფერმერს კიდევ ერთი გეგმა აქვს, სასათბურე მეურნეობის შექმნაზე მუშაობს. მას ერთ ჰექტარზე ჟოლოს პლანტაცია აქვს გაშენებული და ჟოლოს ცნობილი ჯიშების გამოყვანაზეც ფიქრობს. მას ამ საქმეში რეგიონის ხელისუფლების დახმარების იმედი აქვს: `ისეთ მცირემიწიან რეგიონში, როგორიც აჭარაა, ამ კულტურის შემოტანა მომგებიანია. ჟოლო ორმოსავლიანია, გაზაფხულსა და შემოდგომაზე იძლევა ნაყოფს. ფასიც საკმაოდ კარგი აქვს, კილოგრამში 2-3 ლარს ვიხდი. ამ დანადგარებით წელიწადში 800-დან 1000-ტონამდე ნედლეულის გადამუშავება შემიძლია. აჭარის სოფლის მეურნეობის სამინისტროში ეს იდეა მოეწონათ. იმედია, გადაწყვეტილებასაც მალე მიიღებენ~.
Wednesday, October 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment